Újabb fordulón van túl az Albert-házaspár kérdőíve
2008. április 14.
Elrendelte az egészségbiztosítás (eb) privatizációjának megakadályozását célzó népszavazási kezdeményezésben gyűjtött aláírások hitelesítését az Országos Választási Bizottság (OVB).
A testület egyhangú döntése értelmében az Országos Választási Irodának (OVI) május 23-áig kell ellenőriztetnie a közel félmillió aláírás hitelességét. A népszavazást várhatóan ősszel tartják meg.
A kezdeményező Albert-házaspár csütörtökön átadta az OVI-nak az összegyűjtött, a szükségesnél majd két és félszer több, csaknem 492 ezer aláírást tartalmazó mintegy 31 ezer ívet, a népszavazási kezdeményezés ekkor vált visszavonhatatlanná.
A jogszabály 45 napot ír elő a hitelesítésre, ám miután ez a nap hétvégére esik, Rytkó Emília, az OVI vezetője azt javasolta, hogy a határidőt 43 napra csökkentsék; az OVB ezt támogatta.
Rytkó Emília közölte azt is, hogy a népszavazás kezdeményezői részt vehetnek az ellenőrzési folyamatban; az érintettek ezt korábban kezdeményezték. Amennyiben az ellenőrzésnél 200 ezer hiteles aláírást találnak, az Országgyűlésnek mérlegelés nélkül el kell majd rendelnie a népszavazást.
A kezdeményezés ezt követően megjárhat még több jogorvoslati fórumot, így például a Legfelsőbb Bíróságot és az Alkotmánybíróságot, ám a népszavazás megtartása már elkerülhetetlen.
Az Albert-házaspár a következő kérdésben kezdeményezett népszavazást: "Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarországon ne vezessék be a mindenki által kötelezően választandó, üzleti alapon működő több-biztosítós egészségbiztosítást?".
A népszavazás akkor eredményes, ha legalább kétmillió választó azonos választ ad a kérdésre.
Szuper! Bízzuk a nyugdíjunkat, egészségünket a teljesen bizonytalan adófizetőkre és a még annál is bizonytalanabb állami pénzügyi hivatalok éppen aktuális fondorlataira a helyett, hogy magunk gondoskodnánk róla, hogy a befizetéseinket nyomon tudjuk követni.
Felelősségvállalás? Minek?? Maradjunk gyerekek, apuka majd megvéd és anyuka mindent elintéz. Imádom eltartani a dolgozni soha nem szándékozókat olyan módon is, hogy az adómból fizetik a minimálnyugdíjukat és kezeltethetik magukat.
Újabb milliárdokat dobunk ki egy illúzió megtartásáért. A mai 60-70 éveseket megértem, ők ebben a gondolkodásmódban szocializálódtak de a fiatalabbaknak lehetne esze!
Tudom én... jön majd ide valaki és elmondja, hogy ez nem ilyen egyszerű. Valóban nem ilyen egyszerű. És szivesen fizetek valamennyit a közösbe, hogy jusson annak is aki maga nem képes megteremteni. De a nagyobbik részével szeretnék én rendelkezni, akár olyan módon is, hogy kötelezően befektetem egy hosszútávon kiegyensúlyozottan kamatozó egészségbiztosítási alapba. Amiről tudom, hogy mikor, milyen mértékben nyúlok hozzá és kiszámítható a "vége".
Tény, hogy ez figyelmet igényel.
De van akinek jobb ha csak fizet, fizet és foggalma sincs mit kap majd végül? Mivel az állam csak azt garantálja, hogy kapsz nyugdíjat. Hogy mennyit, azt nem (ezt az MPK-sok jól megtanulták ). Akinek a családjában volt súlyos beteg, az azt is tudja, hogy a drágább gyógyszerekre úgy sincs támogatás. Nem lenne jobb ha tudnád miből veszed meg? Ehhh... szócséplés. Aki csak ellenállni akar és aki csak szavazóbázist gyarapítana a válsztásokhoz az úgy is azt hazudik amit akar. :( Ráadásul nem az ő pénzéből megy a népszavazás, hanem mindazokéból is akik nemmel szavaznak majd.
Vitatkozunk?
...Mind így van ezzel, ki hasonló időket megélt, de a döntés nem rajta áll. Nekünk arról kell döntenünk, mihez kezdjünk az idővel, amely megadatik. - J.R.R. Tolkien